"

ponedjeljak, 17. kolovoza 2015.

ISPOVEST SARAJKE KOJA ŽIVI SA SVEKRVOM: Ošamarila me je, ali moram da je trpim, nemam kud!

svekrva-snaja-foto-profimedija-1423661036-616032

Od početka našeg zajedničkog života u trosobnom stanu imali smo nesuglasica koje su često znale da prerastu u žestoke svađe, gde nijedna od nas nije birala reči. Ipak, situacija je kulminirala kada me je svekrva udarila, kaže u svojoj ispovesti 30-godišnja Sarajka.

Završila je fakultet, dobila posao i sa 24 godine udala se za momka s kojim je bila u vezi godinu i po. Ali, kako on nije imao stalno zaposlenje, a njena plata im nije bila dovoljna za samostalan život, uselili su se u stan kod njegovih roditelja. I tu su počeli problemi za nju, ali i za njega, a, verovatno, i njegove roditelje.  – Govorila je da sam prljava, hranu koju sam spremala kad se vratim s posla nikada nije želela da jede, slušala sam kako je komšinicama i rođacima pričala da sam loša, da je njen sin mnogo bolji od mene. Muž je znao za netrpeljivosti između mene i njegove majke, ali nije nikada zauzeo stranu, jer nas obe voli – kaže za Dnevni avaz 30-godišnjakinja, koja nije želela da joj se otkrije identitet.
U međuvremenu, postali su roditelji dvoje dece, a pošto novca za vrtić nisu imali, decu su čuvali naizmenice.
– Kad završim s poslom, trčim kući dok svekrva nije otišla na posao, jer uvek radi u drugoj smeni. Zbog toga je nastao i naš najveći sukob do sada. Imala sam problem na poslu, zbog čega sam kući kasnila 15-ak minuta. Svekrva, koja je kasnila na posao, toliko me napala da su mi krenule suze. Rekla sam joj da je bezobrazna prema meni i onda mi je udarila šamar – navela je kroz suze ova žena.
Od tada ona i svekrva ne razgovaraju. Na šamar nije odreagovala jer, kako navodi, “nije vaspitana da udara starije”. Ipak, ostala je da živi sa svekrvom jer drugog izlaza nemaju.


  Odnos svekrve i snaje tradicionalno je opisan kao loš, pun netrpeljivosti. Takvih primera je mnogo, naročito u bh. društvu, gde tradicionalne porodice (više generacija zajedno pod istim krovom) dominiraju nad modernim (supružnici i deca).
Kako navodi sociolog Srđan Vukadinović, zajednica i teška materijalna situacija utiču na poremećaj odnosa unutar porodice, koji se neretko završava razvodom jer je muškarac prinuđen da izabere stranu.
– Život zajedno proizvodi mnogo netrpeljivosti. Ako su dve ženske sujete u pitanju, muškarca stavljaju na tihu vatru jer se od njega traži da se opredeli. Ako izabere majku, razvodi se, ukoliko se odluči za ženu, neretko prekida kontakt s roditeljima. Preporučio bih da se živi u okviru moderne porodice jer tradicionalne uzrokuju mnogo sukoba – kazao je Srđan Vukadinović.

Izvor: Dnevni avaz

0 komentari