"

ponedjeljak, 7. rujna 2015.

Domaći kečap






SASTOJCI?

 
5 kg rajčica
½ kg luka
½ kg paprika
4 češnja češnjaka
½ litre jabučnog octa
2 šalice smeđeg šećera
2 žličice mljevenih klinčića
2 žličice mljevenog pimenta
1 žličica papra
2 žlice čiste morske soli

PRIPREMA

 
Rajčice ogulite, očistite od sjemenki i krupno narežite. Luk oljuštite i krupno narežite. Paprike operite, očistite od sjemenki i krupno narežite.
Češnjak oljuštite i narežite na ploške. U velik lonac debela dna stavite sve sastojke osim rajčica.
Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zakipi. Tada smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, 10-ak minuta.
Umiješajte rajčice i pojačajte temperaturu. Kad zakipi, vatru smanjite i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, oko 30 minuta. Pritom često promiješajte.
Maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Smjesa će u tom trenutku biti rijetka.
Lonac vratite na vatru i uz često miješanje kuhajte na srednjoj vatri dok se smjesa jako ne zgusne – morate biti strpljivi jer za to je potrebno oko 2 do 2,5 sata.
Da provjerite je li kečap kuhan, žličicu smjese stavite na tanjur: kuhan je ako se iz smjese ne cijedi tekućina.
Kuhani kečap ulijte u pripremljene sterilizirane vruće staklenke tako da od ruba ostane 5 mm. Sterilizirajte 15-minutnim kuhanjem u vodenoj kupki.
Potom izvadite napunjene staklenke na čiste kuhinjske krpe pa ih ostavite da se hlade 24 sata. Pohranite na suhom, hladnom i tamnom.
Nakon otvaranja, staklenku držite u hladnjaku.

Izvor:coolinarika

0 komentari