"

utorak, 8. rujna 2015.

KAKO DA PEČENI KROMPIR BUDE SAVRŠENO HRSKAV






Krompir je idealan prilog za skoro svako jelo zbog svog neutralnog ukusa. Ovo mu takođe pruža mogućnost da se sprema na dosta različitih načina: da se prži, peče, kuva…
Kako bi krompirići postali hrskavi, obično je potrebno da se isprže u dubokom ulju ili da se uvaljaju u masnoću i ispeku na jako visokoj temperaturi.

  Ali, ako želite da izbegnete korišćenje veće količine ulja, a da krompir i dalje bude hrskav, šta vam je činiti:
1. Zagrejte rernu na 220C.
2. Krompir prvo oljuštite. Nožem ga isecite na kriške željenih dimenzija.
3. Stavite krompir u činiju hladne vode na 20 minuta kako bi iz njega izašao suvišan skrob.
4. Isperite krompir pod mlazom hladne vode pa ga vratite u činiju.
5. Dodajte jednu kašičicu masnoće u činiju. Koristite istopljeni puter, svinjsku mast, ulje ili masnoću od prženja slanine. Začinite začinima po ukusu; dodajte ruzmarin, biber, alevu papriku, kari… Dobro izmešajte.
6. Poređajte krompir na pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite ih tako da se ne preklapaju, pa pecite 30 minuta.

 
7. Izvadite pleh iz rerne pa krompir okrenite na drugu stranu kako bi se sad pekla strana koja je bila dole. Pecite još 30 minuta.
8. Izvadite pečen krompir iz rerne i pospite solju.
Savet: Nemojte soliti krompir pre nego što je pečen, jer će so sprečiti da postane taman i hrskav.
Izvor: hranazadusu.com

0 komentari