"

ponedjeljak, 7. rujna 2015.

SLATKI KUPUS NA VARIVO






Moja djeca također jako vole ovo predivno varivo, danas smo se baš počastili! Kako je kupus izuzetno ljekovit i blagotvoran za probavu, današnji ručak smatram pripravom za blagdanski meni.
Sastojci
varivo:
1 manja glavica kupusa
1 žlica masti
2 kom oguljene i narezane mrkve
1/2 kg na kockice izrezane teletine
1 veća glavica luka
1 velika žlica koncentrata rajčice
-- papra
-- soli

 
2 režnja sjeckanog češnjaka
1 zelena grančica celera
2 kom izrezanog na kockice krumpira
Priprema

1.
U posudu za kuhanje stavite mast i na njoj fino zažutite luk, dodajte mrkvu, kupus i meso, te pirjajte uz stalno podlijevanje vodom. Začinite po ukusu.
2.
Kad se sve fino upržilo, dodajte krumpir i nalijte vodom , te kuhajte dok krumpir ne omekša.
3.
Kad se krumpir skuhao, dodajte koncentrat rajčice i grančicu celera, pa prokuhajte još pet minuta.
4.

 
Na samom kraju dodajte sjeckani češnjak i poklopite te odmah izgasite vatru.
5.
Poslužite vruće
Posluživanje
Koncentrat rajčice se u ovakva variva stavlja kad se sve namirnice skuhaju, jer kiselina iz rajčica “zaustavi kuhanje” i može se dogoditi da krumpir nije do kraja skuhan.
Uz varivo od povrća se u principu ne služi salata. Sirov kupus se priprema na salatu i jako je koristan, kao i sok od sirovog kupusa.
Kupus (brassica oleracea) spada u najljekovitije povrtnice, nadmašuje ljekovitošću i veliki broj ljekovitih biljaka, u istoj je porodici kao i kelj, koraba, cvjetača i repa.
Zbog mliječne kiseline kupus je ljekovit kod bronhitisa, ekcema na koži, lijenih crijeva, išijasa, upale vena , pa čak i kod reume. Održava crijevnu floru i normalizira je, tjera gliste, spriječava truljenje i vrenje. Regulira krvni tlak, sprečava zakrčenje žila i usporava starenje. Najviše ima starih i vitalnih ljudi tamo gdje se jede mnogo kupusa. Kupus ima vrlo malo bjelančevina i pogodan je za ishranu dijabetičara, a zbog više različitih soli, osobito je djelotvoran kod gihta. Trebalo bi jesti što više sirovog kupusa, a posebno se preporuča bolesnicima koji se oporavljaju i djeci.
Poznati su i obolzi od kupusa, njima liječimo rane koje teško zacjeljuju ili bolove u zglobovima.
Listove kupusa za obloge treba samo pritisnuti peglom ili kuhinjskim valjkom za tijesto, ranu isprati kamilicom, na nju položimo list kupusa i zamotamo vunenim rupcem ili gazom, obloge mijenjamo dva puta na dan.
Isto tako možemo oblog staviti na bolna koljena ili zglobove reumatičara, najbolje preko noći. Ti oblozi su djelotvorni i kod herpesa i opeklina, znatno umanjuju bol.

 http://www.coolinarika.com

0 komentari