"

ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

LISNATE KIFLE





Sastojci:
Za tijesto:
-1,5 dl mlijeka
-1 kom jogurt (180 ml)
-20 g kvasca
-1 kašika šećera
-maalo soli


  -1 kom jaje
-3 kašike ulja
-oko 650 g brašna

Za premazati tijesto:
-200 g maslaca ili margarina
Za filovati:
-po želji slatki ili slani nadjev
Za premazati kiflice:
-1 kom žumance
Priprema:
Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.
Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.


  Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto.
Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela.
Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.
Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova.
Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.
Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com

0 komentari