"

utorak, 15. prosinca 2015.

MEKANE KROFNE BEZ JAJA I MLIJEKA PO RECEPTU MOJE SVEKRVE





Od ovog istog testa pravila sam juce krofne . Mozete praviti kifle, perece, pletenice, lepinje i druge oblike peciva koja su mekana i sutra dan.
Sastojci
1 kg brasna
3 zlice secera
1 zlica soli
100 ml ulja
550 ml vode
50 gr svezeg kvasca


  Dodaci: Po zelji korica od limuna
po zelji 1 zlicica rakije
po zelji 1 zlicica paciva
po zelji malo vanilije secera
po zelji malo ruma
secer u prahu za posipanje
dzem, nutela, lemon curd

Priprema
1.
U vecu posudu uliti mlaku tekucinu ( vodu i ulje ), dodati svezi kvasc, secer i sol, pa dobro izmesati da se kvasac otopi, ( po zelji mozete dodati naribanu limunovu koricu, malo peciva i rakije sto doprinosu da krofne manje upiju ulja u toku przenja, mozete zamirisati vanilijom secerom, mozete zamirisati rumom ali ako nedodavate rakiju ) i sa brasnom umesiti mekano kompaktno testo. Ja nisam dodala nista od dodataka.
2.
Posudu sa umesanim testom prekriti kuhinjskom krpom ili stoljnakom i neka se odmara dok testo ne uveca volum. Kada uveca volum premesite jos jednom teto i neka se jos odmara.
3.
Kada je testo nadoslo prebaciti na pobrasnjenu radnu povrsinu.
 Rastanjiti testo na 1 cm debljine. Vaditi oblike modlom ili casom koju smo malo pobrasnjali.
4.
Iz testa izrezane krofne pokriveno pustite da se dignu ( oko 30 minuta ) i onda otkrite krpu da se napravi mala korica na vrhu testa ( 15 mm . Tada su krofne spremne za przenje.
5.


  Temperatura ulja ne sme preci 170 stepeni. Najbolja temperatura ulja za prziti krofne je 160 stepeni. Krofne moraju da plivaju u ulju ( dubokom ulju ). Stavljajte navise 3 - oblika testa za krofne u ulje ( da se ulje ne rashladi ako se rashladi ponovo zagrejati ).
6.
Peci prvo uvek na gornjoj strani i na korici i to prvi 30 sekundi do 1 minut obavezno pokriveno/poklopljenom poklopcem, da bi se krofna dobro digla u ulju ( pokriveno daje i temperaturu na gore pa krofne rastu u vis ).
7.
Przene krofne vaditi na papirnate ubruse da se ocede od viska masnoce.
8.
Puniti krofne kada se na dodir ohlade. Inace ako ih punite vruce one se deformisu. Posuti secerom u prahu.

0 komentari