"

utorak, 18. kolovoza 2015.

Četverogodišnjak zovnuo Hitnu službu: Kad je operater čuo šta je problem, nije mogao da vjeruje!







Jedan operater Hitne službe u Sjedinjenim Američkim Državama bio je nemalo iznenađen kada je primio poziv u pomoć, pokazat će se četverogodišnjeg dječaka.
Dječak mu je kazao da ima problem sa – matematikom!
Operater, međutim, nije prekinuo urnebesni poziv.
– Trebam pomoć – upitao je na početku razgovora dječačić.
– Šta je u pitanju – odgovorio je operater i čuo da je riječ o matematici.
Dječak ga je pitao oko oduzimanja nekih brojeva, a sve je prekinula mama, nakon skoro 2 minute kada je shvatila koga je dječak nazvao.
– Ali, mama, rekla si mi da nazovem nekoga ako imam problem.
 – Nisam mislila na policiju.

 
 Iako su se pojavile neke kritike da je operator bio nekompetentan i da je gubio vrijeme na dječiju igru u vrijeme kad je mogao doći stvarno hitan poziv, objašnjeno je da su operatori uvježbani da urade upravo ono što je ovaj i učinio. Naime, dijete koje je predmet zlostavljanja često nije u mogućnosti reći direktno šta je problem ili čak ponuditi neke informacije o situaciji u kojoj se nalazi.

  Zbog toga je operator postavljao kontrolna pitanja (gdje živiš, koliko ti je godina itd.). Srećom, ovoga puta nije bilo nešto tako u pitanju, ali je svojedobno zabilježen slučaj kad je žena u stvarno kritičnoj situaciji nazvala Hitnu službu kao da bi naručila pizzu, što je bila “šifra”, jer nije mogla direktno govoriti u slušalicu o problemu. Zvučni zapis dječakovog poziva sa problemom oko matematike možete poslušati u priloženom videu, uz transkripciju, sve je naravno na engleskom jeziku.
VIDEO:


0 komentari