"

ponedjeljak, 17. kolovoza 2015.

DOMACE KORE ZA BUREK,ZELJANICU,KROMPIRUSU ITDOvaj je receptić za najbolje tanke kore na svijetu. Stara bosanska izreka „Kakva jufka, takva i pita!“ sve govori... Okus pite s pravim domaćim, rukom razvijanim korama ne može se usporediti s niti jednim kupovnim. Lako, tko nije izbirljiv i jako voli pite, kupovna ili domaća, svejedno je, samo da je pita...


Mnogi misle da je razvijanje kora nauka, ali to je samo praksa. Kad nam netko pokaže, kad napravimo sami par puta, sve ostalo je pjesmica... Nemojte se bojati da će pucati, samo polako i pažljivo, malo po malo... i neće pucati.


Za: 4-5 osoba

Vrijeme pripreme (izrada tijesta): 10-ak minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 15 - 30 minuta
Vrijeme razvlačenja i filanja kora: svaka 15-ak minuta
Vrijeme pečenja pite: oko pola sata
½ kg glatkog prosijanog brašna
1 žlica ulja
sol
mlaka voda (količina prema potrebi, oko 3- 4 dl)Sve sastojke rukom dobro zamijesite u glatko mekano tijesto. Obavezno brašno prosijajte. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu ili dasci), a gotovo tijesto odvojite u 2 – 3 hrpice, svaku posebno stavite na nauljen tanjur, pouljite svaku i odozgora i odozdola, malo je rukom spljoštite, pokrijte folijom (može i ne mora) te pustite neka tijesto odstoji od petnaestak minuta do pola sata.

Razvlačite kore (svaku posebno) na čistom pamučnom, malo pobrašnjenom stolnjaku. Položite tijesto na pobrašnjeni stoljnjak i valjkom ili rukama razvucite u krug. Zatim ga oprezno i nježno razvlačite sa svih strana kruga tako da se krug povećava i širi. To radite na način da zavučete šake ispod tijesta, sve do sredine tijesta, tako da dlanovima budu okrenute prema stolu. Povlačite ruke lagano prema sebi te ih blago širite i spuštajte tijesto na stol izvlačeći ruke ispod njega. Idući u krug oko tijesta (stola) taj pokret ponavljajte sve dok tijesto ne razvučete po cijelom stolu, svakim krugom kora će biti sve veća i veća, tanja i tanja. Ako imate prsten, skinite ga s prsta da tijesto ne zapne za njega, a ako imate duge nokte pazite da ga ne dotaknete noktima kako ga nebi prorezali.
Kad tijesto razvučete po cijelom stoljnjaku, debele rubove tijesta odstranite nožem i bacite ili ih iskoristite za novu štrucu (koja će imati malo deblje tijesto npr. za štrudl).
Tijesto nožem vodoravno prerežite (po sredini stola), poprskajte uljem ili otopljenim putrom pa ravnomjerno rasporedite filu po cijelim korama. Krenite frkati (rolati) tijesto s jedne strane od krajava kore koji vise preko ruba stola pa prema sredini i to pomoću stoljnjaka tako da dignete njegov rub i lagano ga povlaćite prema sebi te tako zarolate tijesto i formirate dugu tanku štrucu. Nauljite kalup i štrucu oprezno primite u ruke i zavijte u kalupu u zvrk (krug), od najužeg dijela - sredine do kraja. Možete ih slagati i u male zvrkove ili u štruce (kao štrudl). Poprskajte uljem i stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu, a u međuvremenu nastavite razvijati slijedeću koru ili ih prema želji sve prvo pripremite pa pecite jednu po jednu, svaku oko pola sata.

Izvor: receptizasvajela.blogspot.com

0 komentari