"

utorak, 18. kolovoza 2015.

ZAISTA PRUKUSNA TORTA SA ČOKOLADNIM KUGLICAMA






Sastojci
    za kore 2x
    6 belanca
    6 kasika secer
    1 zumance
    8 kasika mlevenih oraha
    2 kasike prezle
    2 ravne kasike brasno
    1 kasicica kakao
    za kuglice:
    300gr mleveni plazma keks
    200gr mleveni orasi
    100-150ml soka od naranze
    125gr margarin


      200gr secer u prahu
    100gr otopljene cokolade za kuvanje
    Fil:
    1,200ml mleko
    10 zumanca
    15 kasika secer
    10 kasika brasno
    4 kasike gustin
    2 pak vanilin secer
    350gr puter
    150gr secer u prahu
    3 kasike beli eurokrem za jednu polovinu fila
    200gr tamne cokolade-najbolje 100gr mlecna i 100gr za kuvanje za drugu polovinu fila
    200gr mleveni lesnjaci za drugu polovinu fila
    mala soljica soka ili mleka za nakapanje kora
    2 slag pene za dekoraciju ili 200ml slatke pavlake
Priprema
 Pripremaju se dve kore na isti nacin.Umutimo belanca sa secerom,dodamo 1 zumance i pomesane suhe smese: mleveni orasi,prezle,brasno i kakao.Promesamo da se smesa sjedini i stavimo u kalup pravougaoni 21x36cm oblozen pek-papirom.Pecemo u zagrejanoj rerni na 200c oko 10-15min. Pecene kore stavimo na cistu kuhinsku krpu.
    2.
    Kuglice : u posudi stavimo mlevene orahe i mleveni plazma keks i prelijemo sokom od narandze {svezo cedjeni ili gusti sok}.U drugu posudu stavimo margarin i secer u prah i mutimo mikserom,dodamo otopljenu cokoladu i smesu od plazme i oraha.Najbolje je mesiti rukom jer tako znate kad je smesa za kuglice spremna-sjedinite i oblikujete jednu kuglicu rukama.Meni je ova mera idealna ali ako primetite da je smesa premekana mozete dodati 2-3 kasike mlevene plazme ili ostavite smesu kratko u frizider.Oblikujete kuglice,za ove dimenzije kalupa potrebne su 60 kuglica { 10 x 6 }ali meni su ispali 56  {u 9 reda po 6 kuglica} Mozete ih praviti manje u vecem broju-po zelji.
    3.


      Fil:U serpicu na vatri stavite 1l mleka .U posudi umutite 10 zumanca sa secerom,dodamo brasno i gustin i jos 200ml mleka.Sipamo u zagrejano mleko i kuvamo krem.Kad dobije gustinu sklonimo sa vatre,dodamo vanilin secer i stavimo da se hladi {meni je najbrze i najlakse kad posudu sa kremom stavim u zacepljenu sudoperu sa hladnom vodom}U drugu posudu umutimo puter sa secerom u prahu a zatim sjedinimo sa ohladjenim kremom.Lepo umuceni fil delimo na dva dela.U jednu polovinu ja sam dodala 3 kasike belog dela eurokrema{moze bez toga a moze i 100gr otopljene bele cokolade} U drugu polovinu fila dodamo mlevene {prethodno pecene} lesnjake i 200gr otopljene cokolade-ja sam stavila 100gr mlecne i 100gr cokolade za kuvanje.Cokoladnog fila bice vise pa cemo njime premazati celu tortu.
    4.
    na tacnu stavimo prvu koru{ja kore uvek  malo nakapam ugrejanim sokom sa 1 kasikom secera,ili malo mleka -vi odlucite sami} na koru stavimo polovinu cokoladnog fila,na fil stavimo drugu koru,preko kore stavimo polovinu svetlog fila,na fil poredjamo kuglice.
    5.
    preko kuglica nanosimo drugu polovinu svetlog fila i poravnjamo fil kako bi se popunile praznine izmedju kuglica.
    6.
    Celu tortu premazemo drugom polovinom cokoladnog fila {mozete ostaviti malo ako volite za dekoraciju}
    7.
    Tortu dekorisemo umucenim slagom ili umucenom slatkom pavlakom-po volji.
    8.
    presek
Posluživanje
Rashladjena,uz sokic ,kaficu.... jako ukusna,aromaticna i dekorativna !!! Dobar apetit !
Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari