"

utorak, 18. kolovoza 2015.

Žute lađe






Htela sam da ovo jelo nazovem po šojićeve bele lađe, al' ove ispale žute :) Kakva god bila boja, jedno je sigurno - ukus je fantastičan...


Sastojci
3 srednje tikvice (u ovom slučaju jedna džinovska)
za fil:
2 glavice crnog luka
2 srednje šargarepe
300 gr mlevenog mesa po izboru
3 srednja paradajza
po ukusu so, biber, vegeta, peršun, sušena nana
za pire:
oko 150 gr krompira
1 kašika putera ili margarina
po potrebi mleko
ILI:
1/2 kesice instant pire
300 ml tečnosti (mleko-voda)
i još:
oko 100 gr kačkavalja

Priprema
1.
Pripremite sastojke:
crni luk iseckajte sitno, jednu šargarepu narendajte na krupno, a jednu isecite na tanke krugove. Paradajz oljuštite i iseckajte sitnije. Tikvice oljuštite, presecite na pola po dužini i izdlabite ih kašikom ili nožem tako da debljina dna i "zidova" bude otprilike 1cm. Izdlabljeni deo tikvica iseckajte sitno.
2.
Na malo ulja upržite luk, pa dodajte šargarepe i propržite još minut-dva. Zatim dodajte mleveno meso i pržite da lepo porumeni. Dodajte paradajz i izdlabljeni deo tikvica, vegetu, biber, beli luk u prahu i dinstajte uz povremeno mešanje dok malo ne ispari tečnost. Treba da vam ostane sasvim malo tečnosti. Na kraju dodajte peršun i nanu, promešajte i sklonite sa vatre.
3.
U međuvremenu, dok se prži fil, pripremite pire.
Skuvajte krompir, ispasirajte, dodajte puter i mleko, posolite. Pire treba da bude malo ređi nego obično.
Možete spremiti i pire iz kesice. U tom slučaju, na pola kesice praška za pire stavite 350 ml tečnosti (umesto 250ml, koliko bi uobičajeno trebalo).
4.

  Izdlabljene tikvice poređajte u tavi, dobro ih posolite i napunite ih filom od mesa. Preko toga rasporedite pire. Nalijte oko 200 ml vode u tavi, pokrijte folijom ili poklopcem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 30 minuta, t.j. dok tikvice ne omekšaju. Potom sklonite poklopac i pecite još par minuta, da uhvati koricu i da lepo porumeni. Po želji, sada možete staviti odozgo i malo rendanog kačkavalja.

Posluživanje
Poslužite toplo uz neku svežu salatu po izboru.

www.coolinarika.com

0 komentari