"

ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

ŠARENI BUREK! DEFINITIVNO NAŠA NAJDRAŽA PITA!





Sastojci
ZA TIJESTO:
500 g brašna
300 ml vode
2 čajne kašike soli

ZA PUNJENJE:
300 g krompira
300 g mljevenog mesa
1 mala glavica crvenog luka

 
malo ulja
biber
so

ZA ZALJEV:
250 ml vode
1 supena kašika ulja
1 čajna kašika soli

Priprema
1.
U posudu nasuti brašno, dodati so i promiješati. Sipajući mlaku vodu, zamijesiti fino tijesto.
2.
Tijesto ostaviti da stoji 5 minuta, pa ga opet malo premijesiti. ( Ovo nekad radim i dva puta, jer tijesto bude puno, puno ljepše. )
3.

 
Tijesto podijeliti na tri loptice, pa ih sasvim malo razvući oklagijom. Odozgo ih blago nauljiti, pokriti krpom, te ostaviti na toplom mjestu oko 30 minuta.
4.
U međuvremenu, spremiti smjesu za punjenje jufki. Krompir oguliti i narezati na kockice. Luk isjeckati što sitnije. Krompiru i luku dodati meso, posoliti, pobiberiti, dodati malo ulja i dobro promiješati.
( Ja uvijek probam ovu smjesu da vidim je li dovoljno slana. )
5.
Obje ruke podvući pod kolut tijesta i nježno razvući u zraku, premiještajući ga do stola.
6.
Spustiti kolut na pamučni stoljnjak i polako razvlačiti.
7.
Po razvučenom tijestu rasporediti smjesu, te pomoću stoljnjaka zarolati jufku.
8.
Postupak ponoviti sa sve tri jufke, redajući ih ukrug u nauljenu tepsiju.
9.
Smotanu pitu malo poprskati uljem i staviti da se peče na 250 stepeni.
10.
Čim blago porumeni, temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći dok se fino ne zarumeni; otprilike 30 minuta.
( Pitu najčešće pečem oko 20 minuta na 250 stepeni, jer tada bude reš i hrskava - pa ako volite, probajte. )
11.
Pet minuta prije kraja, prokuhati nauljenu i posoljenu vodu. Čim prokuha, preliti pitu i vratiti je u rernu još dvije, tri minute, da fino upije zaljev.
Posluživanje
Uz pavlaku i čašu jogurta, nećete ustati dok ne savladate čitavu pitu.

http://www.coolinarika.com/

0 komentari