"

petak, 21. kolovoza 2015.

PA - PA CELULITU! RIJEŠITE GA SE BRZO I PRIRODNO







Ne morate potrošiti novce kako biste izgubili narančinu koru, potrebna je samo upornost!
Ljetni mjeseci opasno se bliže, a to znači i skidanje u kupaće kostime. Ako se još niste uhvatili u koštac s celulitom, još nije prekasno jer postoje jednostavni tretmani koji će pomoći da ga se riješite na prirodan način – bez puno (ili uopće) potrošenog novca. No morate znati da od niti jednog tretmana rezultate nećete vidjeti preko noći već je potrebno barem 30 dana, "Neće naškoditi" i ispijanje više vode, barem dvije litre (ovo je u stvari ključno!), prehrana bogatija svježim povrćem i voćem,  te više kretanja.
1. Suho četkanje kože

  Suho četkanje je korisno čak i ako nemate celulita. Dnevno masiranje potiče mikrocirkulaciju i čini kožu mekanom i sjajnom. Ono stimulira obnovu stanica i pomaže popraviti limfni protok koji je veoma važan jer se njime tijelo rješava toksina, a to je upravo najvažniji način kako ćete se riješiti celulita.
Za četkanje vam je potrebna četka za tijelo od prirodnih vlakana, po mogućnosti s dugačkom drškom kako biste lakše mogli zahvatiti sve dijelove tijela. Tijelo čvrstim kružnim pokretima očetkajte prije tuširanja. I posvetite se tome dovoljno vremena (barem desetak ili petnaestak minuta). Pokreti uvijek moraju ići prema srcu jer tako teče protok kroz limfu. Nakon tuširanja kožu namažite maslinovim ili kokosovim uljem. Ili još bolje uljem smreke,  no o tome ćemo nešto niže dolje. Ponavljajte ovo svakodnevno.
Možda će vašoj koži biti potrebno nekoliko dana da se navikne na četkanje, pa u početku budite nježniji. Nemojte se brinuti ako će koža biti crvenkasta ili osjetljiva na dodir. Idući dan budite nježniji, a u narednim danima postepeno pojačavajte pritisak dok se koža ne navikne.
2. Piling kavom
Kava nije dobra samo za razbuđivanje iznutra, piling mljevenom kavom (može i iskorištenom) pomoći će stimulirati protok krvi i limfe, a kofein ima i zatezajući efekt (zbog toga sve anticelulitne kreme imaju kofein u sebi). Kavu možete samu utrljati u kožu nakon suhog četkanja i prije tuširanja dva do tri puta tjedno, no još je bolji sljedeći recept:
Što vam je potrebno:

    1/4 šalice mljevene kave
    2 žlice šećera
    2-3 žlice kokosovog ulja
Pomiješajte sve sastojke i dobit ćete gustu pastu (a i još će se više stvrdnuti ako ćete je držati na hladnom zbog kokosovog ulja koje prelazi u tekuće stanje na sobnoj temperaturi). Zato je stavite u staklenku i koristite po potrebi dok ne potrošite. Masirajte pastom kožu nekoliko minuta čvrstim pokretima. Koristite 2 do 3 puta tjedno. Rezultati bi trebali biti vidljivi nakon 3 do 4 tjedna.
3. Sok od limuna i kajenski papar

  Poboljšanje elastičnosti kože i detoksikacija najučinkovitije se postižu iznutra. Što se tiče rješavanja celulita, koktel limunovog soka (jednog limuna) i prstohvat kajenskog papra tri puta na dan prilično je učinkovita metoda.
4. Komotnija odjeća
Dobra cirkulacija veoma je važna za sprječavanje (i rješavanje problema) celulita, pa je moguće da su vaš problem upravo preuske hlače ili tajice. Ako vam odjeća ostavlja tragove na koži na kraju dana, to može značiti da je protok krvi smanjen u tim područjima. Nosite nešto komotniju odjeću, pa će se i situacija s celulitom poboljšati.
5. Omega-3 masne kiseline
Još jedna teorija po kojoj imamo sve više celulita je što konzumiramo krivu vrstu masnoća, a to dovodi do disbalansa masnih kiselina koje su tijelu potrebne za glatku, zdravu kožu. Istraživanja su pokazala da konzumiranje dovoljno omega-3 masnih kiselina s vremenom pomaže umanjiti celulit. One su važne i za zdravlje srca, krvnih žila i moždanih funkcija, pa neće naškoditi ako u prehranu uvedete više morskih riba ili suplemenata omega-3 masnih kiselina.
6. Ulje smreke (kleka, borovice)
Ulje smreke ima detoksicirajuća svojstva i može pomoći smanjiti zadržavanje vode u tijelu i poboljšati radi limfe, te tako efikasno pomoći u smanjenju celulita.
Pomiješajte 10 do 15 kapljica eteričnog ulja smreke s jednom četvrtinom šalice maslinovog ili kokosovog ulja. Masirajte mješavinu na zahvaćena područja nekoliko minuta. Činite to najmanje jednom, poželjno je dva puta dnevno, i nakon mjesec dana ćete vidjeti razliku.
7. Konzumirajte želatinu
Želatina životinjskog podrijetla (bilo od juhe od kostiju ili kupovni prah koji nam služi za zgušnjavanje, kolača, voćnih želatina i pudinga – bolja je ona goveđa od svinjske) kao i u nešto manjoj mjeri vegetarijanske alternative za želatinu (agar-agar, pektin iz voća, korijen bijelog sljeza, rogač, vegetarijanske kapsule želatina) imaju brojne dobrobiti za naše zdravlje – odlično utječu na našu kosu, nokte, bolne zglobove, opuštenu kožu, probavu, celulit...  Odličan su i izvor kolagena i proteina.
Kakve veze želatina ima s celulitom? Jedna od teorija svjetskih znanstvenika jest da je zbog trenda smanjenog unosa želatine (posebice po pitanju juhi od kostiju, ali i kroz ostatak prehrane) dovelo do sve veće pojave celulita jer je ona potrebna kao potpora za izgradnju zdravog vezivnog tkiva.
Temeljac/juha od kostiju:
Stavite kosti u lonac i pokrijte ih vodom (što više kostiju to bolje, goveđe, juneće, teleće,, pileće, pureće). Dodajte malo octa, može i jabučnog, to će pomoći da se minerali izvuku iz kostiju. Neka sve tako odstoji barem jedan sat. Kosti i meso možete prije kuhanja zapeći u pećnici (tek toliko da dobiju boju), to će dati još bolji okus. U lonac dodajte i korjenasto povrće mrkvu, luk i celer, te stavite kuhati. Na vrhu će se skupiti dosta pjene, to je nečistoća pa je uklonite žlicom. Za pravi, koncentrirani temeljac, trebali biste kosti kuhati 12 ili više sati na slaboj  vatri. Kosti možete ubaciti i u ekspress lonac, pa kuhati tri sata. Ohlađeni temeljac izgleda kao želatina, a na vrhu će se izdvojiti stvrdnuta masnoća. Bacite je ako ste 6 ili više sati kuhali juhu jer nakon toliko kuhanja neće imati dobar okus. Ovako kuhani temeljac vrlo je intenzivnog okusa pa ga treba razrijediti vodom ako ga želite jesti kao juhu. Obratite pažnju na to da temeljac nije posoljen pa uobičajeno solite jela u kojima ga koristite. Temeljac možete podijeliti u male porcije i zamrznuti.
Kupovna želatina:
Kupite jestivu želatinu u prahu (150 grama je potrebno za mjesec dana). Navečer nasipajte 5 gr želatine (dvije ravne žličice) u čašu do četvrtine napunjenu hladnom vodom. dobro izmiješajte i ostavite da stoji (van frižidera). Želatin će nabubriti i pretvoriti se u žele. Ujutro popijte smjesu na prazan želudac ili ju možete dodati u sok, jogurt, kefir ili kiselo mlijeko.
8. Zelena glina
Zelena glina ima sposobnost drenirati, stimulirati protok krvi i cirkulaciju u limfi, a zatim i eliminirati  nečistoće iz tkiva. Uklanja mrtve stanicu te obnavlja i jača vezivna tkiva. Zbog svega ovog veoma je značajna u borbi protiv celulita.
Pomiješajte šalicu zelene gline s četvrtinom šalice svježe iscijeđenog soka od limuna, tri žlice vruće vode i jednom žlicom meda. Namažite mješavinu na zahvaćena područja čvrstim kružnim pokretima i zatim područje omotajte plastičnom folijom (obična kupovna kuhinjska folija). Ostavite tako 30 minuta i zatim isperite mlačnom vodom. Ponavljajte tretman jednom tjedno.
izvor: zena.ba

0 komentari