"

petak, 21. kolovoza 2015.

PROVJERITE: Ako radite OVIH 12 stvari, znači da ste MENTALNO OBOLJELI

Neke loše navike koje svakodnevno praktikujemo, a da toga nismo ni svesni, mogu ozbiljno da ugroze naše mentalno zdravlje.

Tuga-depresija-depresivna-devojka-620x350


Depresija se najčešće pojavljuje usled nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne možemo da utičemo. Međutim, postoje stvari na koje i u takvoj situaciji beznađa i tuge možemo da povedemo računa i na taj način sačuvamo svoje mentalno zdravlje.

U pitanju su navike kojima nesvesno sabotiramo dobro raspoloženje, a kojih bi trebalo odmah da se odreknete. Evo o kojim navika je reč.

Pogrbljeni ste

Osobe koje hodaju “snuždeno” osećaju se mnogo lošije i manje su sigurne u sebe od onih koji se drže uspravno i hodaju s podignutom glavom.

Sve fotografišete

Ako mislite da ćete se gledanjem fotografija lakše sećati svega što ste videli, grešite. Bolje ćete zapamtiti ono čemu ste zaista posvetili nekoliko minuta svoje pažnje.

Dopuštate da vas iskorištavaju

Maltretiranje i začikavanje se ne događa samo u školi, već celog života. Više od 70 odsto osoba iskusilo je maltretiranje na poslu samo zato što nisu znale da kažu “ne”. Zato, potražite stručnu pomoć i prestanite da se svima klimate glavom.

Ne vežbate

Odsustvo fizičke aktivnosti sokazano loše utiče na psihu. Ako vežbate samo tri puta nedeljno imate 19 odsto manje šanse da zapadnete u depresiju.

Odugovlačite

Setite se koliko ste samo obaveza koje su mogle biti završene danas, ostavili za sutra. Zbog toga se sigurno ne osećate bolje nego lošije.



U nezdravoj ste vezi

 
Stalno se svađate, ni oko se se ne slažete, vaš partner misli samo na sebe i nije vam podrška. Naravno da se zbog toga osećate loše i da ste stalno nervozni. Vreme je da prekinete tu vezu.

Život shvatate preozbiljno

Kad ste se zadnji put dobro nasmejali? Ako se ne sećate, to je znak da ste u problemu i da treba da se opustite. Stručnjaci kažu da je smeh najbolji lek za anksioznost i depresiju.

Loše spavate ili ne spavate

Ako često imate problema sa spavanjem trebalo bi da što pre potražite stručnu pomoć. Ukoliko ne spavate samo zato što ne stižete, onda je krajnje vreme da promenite svoje navike.

Nemate vremena za sebe

Između dece, partnera, posla, kućnih poslova, vi jednostavno ne uspevate da pronađete vreme za sebe. Ako nemate bar dva sata nedeljno koje ćete potrošiti samo na ono što zaista želite da radite, sigurno ćete postati depresivni.

Jako malo razgovarate s ljudima

Ako prijateljstva održavate preko društvenim mreža i SMS-poruka, a veoma malo razgovarate s ljudima licem u lice, velika je verovatnoća da ćete zapasti u depresiju.

Ne možete bez mobilnog telefona

 
Kada ste poslednji put jedan ceo dan proveli bez pametnog telefona, tableta ili laptopa? Ne sećate se? Onda ste pod gadnim stresom i trebalo bi da posetite psihologa.

Obavljate više radnji u isto vreme

Ako mislite da je super to što ste multitasking mašina, varate se. Stručnjaci kažu da je to pogubno za vašu psihu jer se zapravo ničemu ne posvećujete dovoljno.

Izvor: Večernji

0 komentari