"

utorak, 1. rujna 2015.

KAKO SE OSLOBODITI BOLA U PETI.PETNI TRN ILI PETNA BODLJA.

download-tile



Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbocenje na petnoj kosti najcešce prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usljed hronicnog mehanickog preopterecenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se cesce kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakterise ga jak bol u sredini pete, koji ne dopusta opterecenje pete.


Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sjedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrasnjoj povrsini. Bol u peti moze biti toliko nepodnosljiv da se ljudi zale na osjecaj prisutstva eksera u peti.

Tradicionalne metode lijecenja smatramo efikasnijim od bilo koje kupljene masti u apoteci. Isprobali smo nekoliko metoda, koji su se na svoj nacin pokazali efikasni. Predlazemo i vama, ako nekome zatreba.

– Najednostavnije lijecenje bola u peti je – polako, vise puta dnevno udarati petom po podu, sto povecava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma, sprecava talozenja soli.

– Kod jakih bolova pomazu obloge od krompira. Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smjesu staviti na gazu i pricvrstiti na bolno mjesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge carape. Obloge menjati svakodnevno. Trajanje tretmana – 7-8 dana.

– Oblog sa medom i soli. Pomijesajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namazite bolno mesto. Od gore staviti komadic gaze, zalijepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti carape i prespavati u njima.

Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svako vece. Poslije treceg tretmana bolovi su se umanjili, a poslije petog ponovo sam ugledala osmijeh na licu moje svekrve. Tretman smo ponovile 10 dana. Poslije cega su bolovi skroz nestali.

Predlozicu vam jos jedan recept protiv bolova u peti, koji je korstila moja komsinica i po njenim je rijecima izuzetno efikasan.


Ljekovita tinktura sa aspirinom

– 10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

Svako vece promuckati tinkturu i umociti u nju komadic savijene gaze. Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti carapu. Ostaviti preko noci. Ujutru oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge. Poslije 10 tretmana stopala i pete su se ocistile od grube koze i naslaga. Uzgred, stopala mozete cistiti cetkom ili kamenom za pete, a poslije nanijeti kremu.

Budite zdravi!

Izvor: uspesnazena

0 komentari