"

utorak, 1. rujna 2015.

SAVJETI DA VAM DOM IZGLEDA UVIJEK SREĐEN





Verovatno grešite u tek par sitnica i u sobama se za čas stvori veliki nered. Međutim, uz par dobrih
saveta dom može uvek izgledati “tip-top” sređen.
Za svaku domaćicu je važno da njena kuća ili stan odiše dobrodošlicom, da je udoban i da je nereda što manje.
Svetlo i usklađivanje
Važno je znati odabrati prave lampe i kako ih postaviti. Ako imate mračne uglove, flourescentna svetla i uopšte malo svetlosti dom će biti kao zatvoren za goste i pomalo depresivan. A previše svetla, s druge, strane odaje neku grubost ili liči na supermarket. Nabavite lustere sa svetiljkama koje se mogu usmeriti na različite uglove sobe (rasporedite ih tako da je sve pokriveno) ili ako imate lampe stavite ih na suprostavljene uglove sobe. Tako će soba izgledati veća, ali i udobna.

  dnevni boravak jastuci
Nije važno samo usklađivanje lampi, nego i boja. Čak i ako vam se dopadaju ne birajte drečave i jake boje. Sa njima mnogo rizikujete. Ako već želite jednu odvažnu boju pazite da je dobro uskladite sa ostatkom namešataja (pazite i na zidove i na tapete). Najsigurnije vam je da se držite neutralnih boja poput crne, šampanjac, srebrne, bež, boje starog zlata. Uvek tu jednoličnost možete razbiti jastucima sa zanimljivim uzorcima.
Čišćenje
Naravno, nered neće nestajati zbog dobrog rasporeda u kući, ali biće vam lakše da ga kontrolišete. Ne natrpavajte previše nameštaja u sobe. Minimalizam je uvek zahvalan, jer je prilagodljiv. A uz, to lakše je održavati sobe. Rešavajte se svih viškova, starih magazina, nereda, papirića i svih stvari koje opterećuju sobu. Obavezno podstičite ukućane da sklanjaju za sobom, a vama će trebati tek 5 do 10 minuta da posklonite dekice, džemperiće, magazine, posudice i papiriće, koji ne tu pripadaju.
lepa soba
Da biste izbegli nered, pa tako i umor i frustraciju zbog stalnog pospremanja, radije svaki dan izdvojite po 10 minuta za spremanje, pranje i čišćenje, nego da pravite “generalke” dva puta sedmično.
Ako imate decu i kućne ljubimce podove brišite bar jednom sedmično, pored redovnog usisavanja, prašinu brišite svakih 5 dana, …

  Ukrašavanje
svece i kafa i voce
Kada imate neku osnovu, koja nije preterana lako ju je nadograđivati sitnicama, koje daju vašem domu onaj porodični duh. To mogu biti uokvirene fotografije, crteži vaših prvačića, njihova “umetnička dela” ili zanimljivi dodaci koje se uklapaju u temu enterijera.
Ako želite da dom izgleda udobnije probajte i sa svećama. Bilo koje ukrasne su pogodne, ali one mirisne su najbolje. U tekstu Ukrašavanje stolova – jednostavne ideje sa svećama pogledajte ideje.
I, naravno, šta bi bio domaćinski dom bez cveća. Ne morate da zatrpavate sobe, čak ni da brinete ako niste vični ni nežni prema cveću. Postoji mnoštvo izdržljivih biljaka poput filadendrona, koje trebate tek ponekad samo zaliti. Odlučite, recimo, da bar vikendom uvek na stolu bude sveže cveće sa tržnice, cvećare ili vašeg vrta.
www.haber.ba

0 komentari