"

četvrtak, 3. rujna 2015.

Smrt trogodišnjeg dječaka potresla svijet: A tek kada čujete tužnu priču o njemu i porodici...






Ime mu je bilo Aylan, a prezime Kurdi. Rođen je 2012. godine, u vrijeme kada je rat u Siriji već uveliko trajao.

Jučer je njegovo tijelo pronađeno na plažama u blizini turskog ljetovališta Bodrum. Bio je u majici kratkih rukava, šorcu i cipelicama, spuštenih ruku.

Njegova porodica bila je prinuđena napustiti Kobani, grad kojeg više nema. Krenuli su na put od nekoliko hiljada kilometara, ne zato što su željeli, već zato što su morali. Oni nisu imali izbora.

Nakon putovanja preko cijele Turske Aylan je sa svojom porodicom trebao još samo preći tri kilometra Egejskog mora da se domognu grčkog ostrva Kos. Hiljade izbjeglica već je prošlo tim istim putem. Ta ruta smatra se manje opasnom od nekih drugih koje izbjeglice također koriste.

Tog dana, u dva čamca, krenulo je 20-ak izbjeglica. Njih bar 12 je stradalo.

Među njima i Aylan, i još petero djece. Poginuo je i njegov brat Galip koji je imao samo pet godina. Aylanu su bile, podsjetimo, samo tri.

Ni njihova majka Rihan nije preživjela. Imala je 35 godina. Aylana, njegovog brata i Rihan identificirali su drugi čalnovi porodice. Isti oni koji će već sutra, vjerovatno, biti prinuđeni krenuti istim onim putem na kojem je stradao Aylan.
(Klix.ba)

0 komentari