Štrudle su, može se reći, klasičan kolač koji malo tko ne voli. Postoje različite varijacije na temu, a ovoga puta donosimo recept za mini poslasticu s punjenjem od šljiva.
Ljeto je sezona šljiva, tog slatkog voće koje je dobrodošlo u mnogim kulinarskim kombinacijama. Sjajno odgovaraju recimo u umaku uz meso divljači, ali i u slatkim kombinacijama poput ove.
Mini štrudle s punjene džemom od šljiva trebale bi biti gotove za dvadesetak minuta, a s tanjura “planu” uglavnom vrlo brzo. Zašto? Zato što su savršene!
Sastojci:
200 gr masti
150 gr šećera u prahu
2 žlice jabukova octa
9 žlica hladne vode
550 gr brašna
šećer u prahu
1 vanilin šećer
džem od šljiva
soda bikarbona (prstohvat)
Priprema:
Pomiješajte mast i šećer u prahu pa dodajte ocat, vodu, malo sode bikarbone i brašno pa zamijesite tijesto i pustite da malo odstoji pa ga podijelite na dva dijela. Svaki dio oblikujte u valjak kako biste, kada ga razvaljate, dobili četvrtast oblik, a ne okrugli. Oba razvaljana tijesta podijelite na tri dijela, ravnih rubova (ravnalom možete poravnati rubove).
Na svaki dio staviti uzduž džem od šljiva i presavinite. Izrežite presavijeno tijesto na pet dijelova. Štrudle stavljajte u protvan za pečenje obložen papirom pa pecite na 170 stupnjeva 20 minuta. Kada su gotove, po želji ih uvaljajte u šećer u prahu u koji možete dodati malo vanilin šećera.
0 komentari