"

utorak, 1. rujna 2015.

download-tile



Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbocenje na petnoj kosti najcešce prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usljed hronicnog mehanickog preopterecenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se cesce kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakterise ga jak bol u sredini pete, koji ne dopusta opterecenje pete.


Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sjedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrasnjoj povrsini. Bol u peti moze biti toliko nepodnosljiv da se ljudi zale na osjecaj prisutstva eksera u peti.

Tradicionalne metode lijecenja smatramo efikasnijim od bilo koje kupljene masti u apoteci. Isprobali smo nekoliko metoda, koji su se na svoj nacin pokazali efikasni. Predlazemo i vama, ako nekome zatreba.

– Najednostavnije lijecenje bola u peti je – polako, vise puta dnevno udarati petom po podu, sto povecava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma, sprecava talozenja soli.

– Kod jakih bolova pomazu obloge od krompira. Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smjesu staviti na gazu i pricvrstiti na bolno mjesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge carape. Obloge menjati svakodnevno. Trajanje tretmana – 7-8 dana.

– Oblog sa medom i soli. Pomijesajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namazite bolno mesto. Od gore staviti komadic gaze, zalijepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti carape i prespavati u njima.

Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svako vece. Poslije treceg tretmana bolovi su se umanjili, a poslije petog ponovo sam ugledala osmijeh na licu moje svekrve. Tretman smo ponovile 10 dana. Poslije cega su bolovi skroz nestali.

Predlozicu vam jos jedan recept protiv bolova u peti, koji je korstila moja komsinica i po njenim je rijecima izuzetno efikasan.


Ljekovita tinktura sa aspirinom

– 10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

Svako vece promuckati tinkturu i umociti u nju komadic savijene gaze. Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti carapu. Ostaviti preko noci. Ujutru oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge. Poslije 10 tretmana stopala i pete su se ocistile od grube koze i naslaga. Uzgred, stopala mozete cistiti cetkom ili kamenom za pete, a poslije nanijeti kremu.

Budite zdravi!

Izvor: uspesnazena




Još jedan u nizu starih dobrih recepata iz mamine bilježnice...
Sastojci

     2 Jogurta
     2 jogurt čaše brašna
     2 jogurt čaše šećera

       1 jogurt čaša ulja
     1 prašak za pecivo
     2 jaja
      šećer u prahu za posipanje
      ako želite dodati višnje , ja sam jedan kompot od višanja stavila

Priprema

      Navedene sastojke dobro izmiješati, sipati u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju i peći na 200*c , nisam mjerila vrijeme ali već se otprilikevidi ili provjeravati . Kad je kolač pečen i ohlađen posipati šećerom u prahu. ( po želji možete dodati višnje, ukusan je i bez i sa voćem )
    Izvor:  www.coolinarika.com





Pošto su kod mene svi čokoljupci, znala sam da mora bit nešto čokoladno. I tako je izbor pao na jednu već isprobanu kremu. Kombinacija odlična!
Sastojci
1 pakiranje rozen kora
KREMA
7,5 dcl mlijeka
200g šećera u prahu
1 vanilia burbon šećer

    1 rum šećera (ili malo ruma)
125g čokolade za kuhanje
40g kakaa
45g gustina
125g maslaca
Priprema
1.
Izmiješajte kakao i gustin, dodajte malo više od jednog dcl mlijeka i dobro promiješajte kao prašak za puding. Ne smije biti grudica.
Zakuhajte mlijeko sa šećerom do vrenja, maknite s vatre i u njega ulijte smjesu kakaa i gustina.
Vratite na laganu vatru i mješajte dok se zgusne.
    Ponovo maknite s vatre i u vruću smjesu dodajte na čokoladu izlomljenu na kocke.
Kad se čokolada otopi do kraja, dodajte maslac izrezan na listiće (i koji je sobne temeprature) i mješajte dok se potpuno ne otopi.

  Ostavite kremu da se malo ohladi.
Kore mažite dok je krema još mlaka.
Dekorirajte po želji.
Kolač je najbolji kad odstoji bar 1 dan da kore malo omekšaju.
Izvor:  www.coolinarika.com




Verovatno grešite u tek par sitnica i u sobama se za čas stvori veliki nered. Međutim, uz par dobrih
saveta dom može uvek izgledati “tip-top” sređen.
Za svaku domaćicu je važno da njena kuća ili stan odiše dobrodošlicom, da je udoban i da je nereda što manje.
Svetlo i usklađivanje
Važno je znati odabrati prave lampe i kako ih postaviti. Ako imate mračne uglove, flourescentna svetla i uopšte malo svetlosti dom će biti kao zatvoren za goste i pomalo depresivan. A previše svetla, s druge, strane odaje neku grubost ili liči na supermarket. Nabavite lustere sa svetiljkama koje se mogu usmeriti na različite uglove sobe (rasporedite ih tako da je sve pokriveno) ili ako imate lampe stavite ih na suprostavljene uglove sobe. Tako će soba izgledati veća, ali i udobna.

  dnevni boravak jastuci
Nije važno samo usklađivanje lampi, nego i boja. Čak i ako vam se dopadaju ne birajte drečave i jake boje. Sa njima mnogo rizikujete. Ako već želite jednu odvažnu boju pazite da je dobro uskladite sa ostatkom namešataja (pazite i na zidove i na tapete). Najsigurnije vam je da se držite neutralnih boja poput crne, šampanjac, srebrne, bež, boje starog zlata. Uvek tu jednoličnost možete razbiti jastucima sa zanimljivim uzorcima.
Čišćenje
Naravno, nered neće nestajati zbog dobrog rasporeda u kući, ali biće vam lakše da ga kontrolišete. Ne natrpavajte previše nameštaja u sobe. Minimalizam je uvek zahvalan, jer je prilagodljiv. A uz, to lakše je održavati sobe. Rešavajte se svih viškova, starih magazina, nereda, papirića i svih stvari koje opterećuju sobu. Obavezno podstičite ukućane da sklanjaju za sobom, a vama će trebati tek 5 do 10 minuta da posklonite dekice, džemperiće, magazine, posudice i papiriće, koji ne tu pripadaju.
lepa soba
Da biste izbegli nered, pa tako i umor i frustraciju zbog stalnog pospremanja, radije svaki dan izdvojite po 10 minuta za spremanje, pranje i čišćenje, nego da pravite “generalke” dva puta sedmično.
Ako imate decu i kućne ljubimce podove brišite bar jednom sedmično, pored redovnog usisavanja, prašinu brišite svakih 5 dana, …

  Ukrašavanje
svece i kafa i voce
Kada imate neku osnovu, koja nije preterana lako ju je nadograđivati sitnicama, koje daju vašem domu onaj porodični duh. To mogu biti uokvirene fotografije, crteži vaših prvačića, njihova “umetnička dela” ili zanimljivi dodaci koje se uklapaju u temu enterijera.
Ako želite da dom izgleda udobnije probajte i sa svećama. Bilo koje ukrasne su pogodne, ali one mirisne su najbolje. U tekstu Ukrašavanje stolova – jednostavne ideje sa svećama pogledajte ideje.
I, naravno, šta bi bio domaćinski dom bez cveća. Ne morate da zatrpavate sobe, čak ni da brinete ako niste vični ni nežni prema cveću. Postoji mnoštvo izdržljivih biljaka poput filadendrona, koje trebate tek ponekad samo zaliti. Odlučite, recimo, da bar vikendom uvek na stolu bude sveže cveće sa tržnice, cvećare ili vašeg vrta.
www.haber.ba






Sastojci
    Sastojci za 2 osobe
     3 jajeta
     6 punih jušnih žlica brašna
     3dcl mlijeka

       malo soli

Priprema

    PRIPREMA
    Pećnicu zagrijati na najjači stupanj /225-250 C/
    Tepsiju dobro pomastiti/ulje ili mast/
    U posudu staviti brašno , jaja, mlijekoi sol i mikserom izmutiti.
    Izvaditi tepsiju iz pećnice i na nju izliti smjesu /priliko izlijevanja smjese na masnoću, ista mora”cvrčati”/
    Tepsiju vratiti u pećnicu i peći na dosta visokoj temperaturi /oko 200 C /.
    Peći 15-20 minuta. Najbolje je prekontrolirati i razlijevak je pečen kada se puno nadigao i dobio lijepu tamnu boju od pečenja.

      Posluživanje.
    izvaditi iz pećnice i vruće izrezati i jesti sa onim što se ima / pekmez, med, vrhnje, nutela../
Posluživanje
Za razlijevak oko Pakraca baš zbog toga što se puno digne kažu da su to “pakračka brda”. Razlijevak je jedna vrsta također starog jela bazlamače.
/ kada ga ispečete i izrežete na komade, prenesite na tanjur, da ne pokupi masnoću/
/ ako se pravi u teflon tepsiji masnoće uzmite minimum/
Izvor:  www.coolinarika.com





Cynthia Sass nutricionistkinja osmislila je dijetalni napitak koji, kako tvrdi, već nakon četiri dana konzumacije vas može riješiti čak tri kilograma i skinuti 10 centimetara oko struka.
Tu dijetalnu vodu koju preporuča, možete napraviti sami od jednostavnih sastojaka.

  Sve što vam treba za napitak je svježi đumbir, svježi listići mente, jedan krastavac, jedan limun i 8,5 čaša vode – koristite filtriranu, čaša je od 250 ml.
Operite limun, presjecite ga na pola i izvadite sjemenke. Svaku polovinu limuna zasjecite i ubacite u posudu s vodom (8,5 čaša). Limun se ne guli i ne cijedi se sok u vodu. Krastavac ogulite i nasjeckajte na kolutiće i dodajte u vodu. Uzmite 8 do 12 listova svježe mente, operite ih i dodajte i njih.

  Ogulite đumbir srednje veličine, isjeckajte ga i dodajte ga u vodu s ostalim sastojcima. Izmješajte sastojke, poklopite i stavite u frižider preko noći. Kad ste žedni pijte samo ovaj pripravak. Bar četiri dana pripremajte svaki dan svježu vodicu i rezultati neće izostati tvrdi Sass.
Izvor:  brzikucnisavjeti.com




Možda će vam se ovakav način pohanja učiniti neobičnim, no svakako je riječ o nečemu što morate probati! U slast!
Sastojci:
400 grama krušnih mrvica
100 grama brašna
150 ml mlijeka
1 žlica limunova soka

  200 grama šampinjona (ili nekih drugih gljiva)
ulje za prženje
začini po želji

Priprema:
Pripremite tri posudice. U jednu stavite brašno, u drugu mlijeko i žlicu limunova soka, a u treću krušne mrvice. Krušne mrvice začinite solju, peršinom, paprom, origanom ili nekim drugim začinom koji volite. Mlijeko kojemu ste dodali žlicu limunova soka ostavite da odstoji 5 - 10 minuta - zgrudat će se poput jogurta i bit će sjajna podloga krušnim mrvicama.

  Gljive očistite, prerežite na deblje šnite i uvaljajte u brašno. Nakon brašna ih namočite u mlijeko, a potom uvaljajte u krušne mrvice i stavite na vruće ulje ili mast. Gljive je dovoljno tako popržiti tri minute na laganoj vatri sa svake strane. Dobit ćete jako ukusno jelo koje možete poslužiti uz rižu, umak poput tartara ili kao prilog mesu - ovisno o vašem ukusu. U slast!
Izvor: dnevno.hr