"

ponedjeljak, 9. studenoga 2015.





Jesen je opet tu nudeci nam obilato i nesebicno svoje darove . Tako Vam i ja poklanjam ovaj fini rolat od jabuka .
Sastojci
4 - 5 jabuka nakiselih
4 kom jaja
120 gr secera
120 gr brasna
1 kasicica praska za pecivo
4 velike kasike vode
malo limunovog soka

cimeta po ukusu

Priprema
1.

  Oguliti jabuke , preseci na cetvrtinu a zatim ih tanko iseci na snite . Staviti jabuke u ciniju i poprskati ih sokom od limuna da ne bi pocrnele .
Tepsiju obloziti papirom za pecenje , poredjati snite jabuka tako da se krajevi malo poklapaju . Posuti ih cimetom prema ukusu . Ostaviti tepsiju na stranu dok se priprema smesa od jaja .

2.
Odvojiti belanca i zumanca . Izmesati brasno i prasak za pecivo . U zumanca dodati secer i miksirati ih dok ne pobele i ne postanu penasta . Nastaviti sa mesanjem dodajuci kasiku po kasiku vodu , miksirati dok se secer ne otopi . U umucenu smesu u 3 - 4 navrata dodavati brasno koje je prosejano . Odvojena belanca umutiti u cvrstu penu i sjediniti ih pazljivo sa smesom jaja i brasna . Smesu preliti pazljivo preko isecenih jabuka i pomocu kasike ili noza je ravnomerno poravnati . Peci rolat na 180 C oko 15 - 20 min . Izvaditi rolat iz rerne , ostaviti ga oko pet minuta u tepsiji a zatim ga izvaditi iz tepsije i uviti u rolat . Ja ga nisam stavljala i uvijala na kuhinjsku salvetu vec sam koristila dva papira za pecenje . Prilikom uvijanja u rolat treba uvijati polako i pazljivo da ne bi pucao . Rolat potpuno ohladiti pa ga pre sluzenja obilato posuti secerom u prahu .




Danas sam izasla s prijateljicama na rucak. Muz je znao da idem s njima, ali u zadnji trenutak sam saznala da ide i muz od ove jedne. I predlozi on neki restoran, da nas vozi tu, svi se sloze, pa i ja.

 I napisem muzu poruku, tako je i tako, kad zove on mene, nabraja mi, vidjet cu kao ja, kako sam smjela, da me neki muskarac vozi i vodi negdje, i evo sad kuci, izvrijedjao me, ne govori sa mnom, *kurvom*.. a bile nas 3 zene, sve ok bilo.

Fuj mi je i pravdat mu se, jer nisam nista lose uradila. Boze, daj mi snage. Sta da radim? Kako da se postavim? Pomoc, molim vas.
horoskop-pixabay



Indijski horoskop usko je povezan sa intuicijom i svrhom života. Neki kažu da je reč o najtačnijem horoskopu na svetu.

horoskop-pixabay

Mesha (Jarac, 15.4. – 15. 5)

AMBICIJA

Jaka mentalna snaga pomaže vam da uspešno ostvarite zamišljeno, ambiciozni ste i nikada ne popuštate. Izraženi smisao za inicijativu gura vas među vođe, no privlači vas sjaj pa padate na najnovije trendove.

Vrishabha (Bik, 16. 5. – 16. 6)

VELIKO SRCE

Ovo je znak komunikativnosti i umetnosti izražavanja u javnosti. Ne volite nemar i površnost. Vaši najbliži su vam najbitniji, ali ste u odnosima s drugima oprezni i ne volite preveliku bliskost dok ne steknete poverenje. Puni ste ljubavi, imate veliko srce, pa stalno čeznete za romantikom. Jedan ste od najvernijih partnera.

Mithuna (Savez, 17. 6. – 16. 7)

HUMOR

Vi predstavljate znak koji sve može dovesti u pitanje, svi se moraju prilagoditi vašim suprotnostima. Razum vam radi sto na sat, a vaše sposobnosti prilagođavanja su beskrajne. Vaša najjača odlika je humor, a najčešće ga koristite kada želite nekoga da zavedete.

Kataka (Rak, 17. 7. – 17. 8)

OSETLJIVOST



Ovim znakom vlada Mesec, što ga čini osetljivim i tajanstvenim. Vezani ste za svoje korene i najvažnija vam je porodica, a prijatelje pažljivo birate. Plašite se ostavljanja, posebno od partnera. U ljubavi ste intuitivni.

Simha (Lav, 18. 8. – 17. 9)

NEPOPUSTLJIVOST

Volite raskoš i užitke. Zadrti ste i nagli sa drugima, ali i odani. Za vas je novac srž borbe i ne posustajete dok ne pobedite. Ponosni ste i ne podnosite ravnodušnost, ne popuštate dok ne osvojite voljenu osobu. Šarmantni ste, ali ne i verni.

Kanya (Devica, 18. 9. – 17. 10)

SLEDITE SVOJU MISIJU

Strogi ste i organizovani kao pod konac. Uvek ste tačni i sledite svoju zacrtanu misiju. Vrlo ste osetljivi i ne trpite neveru. Smatrate da zajednički život treba krunisati brakom koji se zasniva na odanosti.



Tula (Vaga, 18. 10. – 16. 11)

PRIVRŽENOST

Jako ste društveni, uvek okruženi prijateljima. Ovaj znak je simbol privrženosti, pa ne podnosite prekide, kakvi god oni bili. Jako ste humani i ne vidite zamke koje mogu da vam postave oni koji traže samo nekoliko ugodnih trenutaka u vašem društvu.

Vrischika (Škorpija, 17. 11. – 16. 12)

VODENA STRUJA

Vašim znakom vlada bog Šiva koji uništava da bi bolje gradio. Poput vodene struje, i vi ste neprestano u pokretu, ali niko ne poznaje dubinu vaše duše. Naizgled ste oholi, ali zapravo ste vrlo ponizni.

Dhanus (Strelac, 17. 12. – 14. 1)

OPTIMIZAM

Optimistični ste i puni dečjeg entuzijazma, smatrate da ste predodređeni za najbolje. Koliko je to dobro za vas, često je otežavajuće za ljude oko vas. Kad je novac u pitanju, ne prestajete da ulazite u rizike. U ljubavi tražite da vam se dive, zanimaju vas drugačije osobe.

Makara (Krokodil, 15. 1. – 13. 2)

SIMBOL TRUDA

S vama ništa nije prepušteno slučaju, ali uvek prolazite tešku fazu pre nego što ostvarite svoje ciljeve. Rano sazrevate, kada odrastete malo ćete se opustiti, ali tek kada se finansijski osigurate podebljim bankovnim računom. U ljubavi ste sigurni, čak i prestrogi.

Kumbha (Amfora, 14. 2. – 14. 3)

SLOBODA
Jako poštujete svoju, ali i tuđu slobodu, pa stoga očekujete od drugih ljudi da se isto tako ponašaju. U stvarnosti ste konzervativna osoba. Oko sebe ste stvorili krug prijatelja koji su vaš zaklon od životnih opasnosti. Znatiželjni ste. U ljubavi ste stidljivi.

Mina (Riba, 15. 3. – 14. 4)

SUZDRŽANOST

Vaš kreativni talent ima potrebu da se izrazi. Iza prividne suzdržanosti krije se ponos, pa iako se ne usuđujete da pristupite drugima, nekako ih uvek privučete da dođu vama. Ljubav vas hrani, pa ako naiđete na partnera koji će vas ohrabriti, iskoristićete sve svoje adute da uspete u životu.

Izvor: blic.rs
50146-600x338



Dokažite nam se da ste genijalni u rješavanju matematičkih zadataka i riješite ovaj zadatak koji većina pogrešno riješi.

Društvenim mrežama se proširila genijalan matematički zadatak. Ako uspijete riješiti ovaj zadatak spadate u tri posto genijalaca na ovom svijetu koji ga znaju riješiti. Tako barem tvrde kreatori zadatka.



Dokažite nam se da ste genijalni u rješavanju matematičkih zadataka i riješite ovaj zadatak koji većina pogrešno riješi.



Svoj odgovor nam napišite u komentarima.



dnevno.hr




Pita sa sirom, burek, gibanica..kako god.
Sve što je novo i ovako dobro izgleda, odlično prolazi!
Potrebno je:
500g kora za pitu
za fil-nadev:
500g sitnog sira
1 jaje


  4 kašike kisele pavlake
so po potrebi
I još ZA PREMAZ KORA
4 kašike ulja
4 kašike jogurta
4 kašike kisele pavlake
1 jaje

Sastojke za fil sve sjedinite kulinarskom žicom u jedan dublji sud.
Takodje i sir pomešajte sa jajetom ,kiselom pavlakom i posolite ga.
Priprema:
Kore podeliti na dve.
Potom dve kore, jednu preko druge raširiti i po sredini preseći nožem.
Zatim jednu polovinu-trakicu premazati smesom od jogurta a preko nje staviti drugu koru.
Na jedan kraj staviti sir.


  Preklopiti krajeve i urolati.
redjati u pleh koji ste obložili pek papirom.
Svaku rolnu redjati jednu do druge.
Ako vam preostane smese za mazanje prelijte sve rolne na krajua svaku pojedinačno premažite uljem.
Pecite u pregrejanoj rerni 30-40 minuta na 200C.

nedjelja, 8. studenoga 2015.





Sinoć vraćam se se posla, u prepunom autobusu stajala jedna zgodna napucana devojka pored mene i slučajno je pustila vetar.
I šta ce sad sramota je sigurno bilo, a onako se drži za onu šipku, te je poče uvrtati ne bi li šipka proizvela kakav sličan zvuk na koji bi se mogla izvući.


  I napokon šipka je malko škripnula, njoj malo lakše a baba koja je sedela do zgodnog tipa ju je sa podsmehom pogledala i rekla:”Ni slično” ispovest: Kao mala uzela sam sav nakit od mame, tetke i majke (bilo ga je dosta), a uzimala sam one boje sunca kako bi ih ja nazvala i zakopala sam ih u maminu baštu.


  Plan mi je bio ako rat počne ili ako ne budem imala para za čokoladu da platim sa tim. Majka kad je našla nakit dok je kopala po bašti kad se nije šlogirala… Nakit nije više bio boje sunca haha, ako se mogao zvati ”nakit”

utorak, 3. studenoga 2015.






Verujemo da do sada niste imali priliku da probate slatke zalogaje koje vam predlažemo. Zato će vam pripremanje slave biti zanimljivije, a gostima ćete pričiniti pravo zadovoljstvo.

Detelina
POTREBNO JE
150 g mlevenih oraha, 50 g mlevenog keksa, 150 g šećera u prahu, malo tople vode, 150 g čokolade, po nekoliko kapi crvene i žute boje za kolače
PRIPREMA
U pomešane orahe, keks i šećer u prahu dolivajte po malo tople vode dok ne dobijete kompaktnu smesu. Podelite je na tri dela, u jedan dodajte 50 g nastrugane čokolade, u drugi crvenu boju, a u treći deo žutu boju. Od svakog dela napravite tanji valjak. Dva valjka postavite jedan do drugog. Ostatak čokolade istopite s malo ulja i polovinom prelijte valjke. Na njih položite treći valjak i sve prelijte čokoladom. Ostavite da se stegne i secite tanje kriške.

Rolat sa brusnicama
POTREBNO JE
250 g gotove marcipan ili persipan mase, 50 g pistaća, 50 g kakaoa, 50 g brusnica, 10 g maslaca, zelena boja za kolače
PRIPREMA
Marcipan masu podelite u tri dela. U jedan deo dodajte seckane pistaće i malo zelene boje, a u drugi stavite kakao. Dobro umesite sve smese i od njih razvucite tri kore jednake veličine. Prvo stavite zelenu koru, na nju koru s kakaoom i na kraju čist marcipan. Brusnice isecite što sitnije, pomešajte ih s maslacem i nanesite na ivicu gornje kore. Pažljivo urolajte sve tri kore i ostavite da se rolat stegne.



Salama od suvih šljiva
POTREBNO JE
100 g suvih smokvi, 200 g suvih šljiva bez koštica, 100 g suvog grožđa, 200 g oraha, 100 g šećera u prahu, 100 g kokosa
PRIPREMA
Sve sastojke sameljite, dodajte šećer u prahu i dobro izmesite smesu. Napravite salamu, uvaljajte je u kokosovo brašno i secite.

Karamel štangle
POTREBNO JE
ZA KORE 150 g masti, 2 cela jajeta, 200 g šećera, 500 g brašna, malo soda bikarbone, 50 ml mleka ZA FIL 500 g šećera, 1 l mleka, 150 g brašna, 3 štangle čokolade, 250 g maslaca ZA GLAZURU 200 g čokolade, kašika ulja, kašika mleka
PRIPREMA
Od brašna, masti, šećera i jaja umesite glatko testo. Podelite ga na šest delova, razvijte tanke kore i pecite ih na izvrnutom plehu. Šećer stavite da se karamelizuje, pa kada se sav šećer istopi, dodajte polovinu mleka i prokuvajte. U drugom sudu pomešajte mleko i brašno i dodajte u karamel mleko. Na kraju dodajte narendanu čokoladu i umućen maslac. Filujte kore, a poslednju prelijte glazurom od čokolade.

„No problem“ bombone
POTREBNO JE
150 g šećera, 100 ml vode, 150 g mlevenih lešnika, 150 g mlevenog keksa, 50 g kakaoa, 100 g čokolade, 100 g maslaca, kašika eurokrema, 3 pakovanja „no problem“ šarenih čokoladnih bombonica ZA PRELIV 150 g čokolade, kašika ulja, kašika mleka
PRIPREMA
Stavite vodu i šećer da se kuvaju šest minuta, pa dodajte lešnik, keks i kakao. Kada se masa prohladi, dodajte penasto umućen maslac, eurokrem, otopljenu čokoladu i dve kesice usitnjenih bombonica. Od mase formirajte deblju koru i dobro ohladite. Isecite na manje kocke i svaku prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite bombonom.

Rolat od alve
POTREBNO JE
250 g ćeten alve, 100 g mlevenog keksa, 100 g seckanog badema, 100 g sušenog voća raznih boja (kivi,ananas,mango, kajsije)
PRIPREMA
Voće iseckajte na kockice, alvu izdrobite, pa dodajte keks i seckane bademe. Masu morate duže da mesite dok se ne sjedini. Od smese napravite rolat.