"

srijeda, 30. rujna 2015.





Sastojci
    1 glavica kiseli kupus
    4 glavice crni luk
    2 straka praziluk
    3 male soljice pirinac


      1 kasika sitna aleva paprika
    1 kasika krupna ljuta ili slatka paprika
    so, biber,lovorov list,ulje
Priprema
    1.
    Na ulju proprzimo seckani luk i praziluk,dodamo oprani pirinac i przimo na srednju temperaturu dok pirinac ne dobije staklast sjaj.Dodamo soli,crnog bibera,slatke mlevene paprike i ljuta tucana paprika{ ko ne voli ljuto moze slatka}.
    2.
    Na dnu posude u koju cemo peci sarmu stavimo malo ulja,ja na dno stavljam sitno seckani sredisnji deo kupusa a preko njega redjam sarmice.Bolje su kad su manje tako da ja listove secem na manje delove i stavljam po jednu ravnu kasiku fila.Na sarmice stavljam 2-3 lovorova lista i preko sarmica stavljam cele listove kupusa tako da sarmice ostaju socnije .Prelivamo vrucom vodom {oko 2 prsta iznad sarme}, malo pouljamo,pokrijemo posudu poklopcem i stavimo u rerni na 180c oko 3,5 do 4 casa.Resetka u rerni je postavljena nize od sredine.
    3.


      Savet: sto vise luka i praziluka {i ako je sa mesom} sarma se biti ukusnija, dobro je da je posuda za pecenje visa {serpica} kako ne bi kipilo{ ja sam je danas spremala u zemljanoj posudi jer ima poseban ukus} ,ako je posna nemojte stediti na ulju  i sto se duze pece to je bolja,normalno temperatura ne treba biti jaka vec umerena " da krcka na tivko" kazemo u Makedoniji.
    4.
    Kad sklonite listove, sarme su socne a nikako prepecene a kad izvadite sarmicu nema uopste tecnosti, samo malo ulja {ovako mozete proveriti na jednom kraju  posude ako niste sigurni dali je gotova}
Posluživanje
Moze topla a moze i hladna posto je bez mesa.Najveci drug ove sarmice je komad toplog hleba-lepinjice.DOBAR APETIT !!!!

četvrtak, 10. rujna 2015.





Najozbiljniji je konkurent musaki, uz talijanske lazanje, krumpir francuskog podrijetla.
SASTOJCI
1 kg krumpira
sol
5 žlica ulja
100 g luka narezanog na ploške
100 g Pancete Podravka
6 tvrdo kuhanih jaja narezanih na ploške
150 g kuhane šunke narezane na šire trake
150 g cheddar sira
1 žlica narezanog vlasca

 
Crni papar mljeveni Podravka
300 ml kiselog vrhnja

PRIPREMA
1.
Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi, ogulite ga i narežite na tanke ploške.
2.
Na 2 žlice ulja popecite luk. Luk izvadite, dodajte još preostalo ulje i popecite pancetu narezanu na ploške.
3.
U nauljenu vatrostalnu posudu slažite red krumpira, rasporedite pečeni luk i pancetu, jaja, šunku i naribani sir. Pospite vlascem i popaprite. Na kraju završite redom krumpira.
4.

 
Prelijte kiselim vrhnjem i zapecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 35 minuta.

Posluživanje
Poslužite toplo uz zelenu salatu.

Savjet
Jelo nije potrebno dodatno soliti, jer je dovoljno slano od šunke, sira, pancete, a jaja i krumpir kuhani su u blago posoljenoj vodi.

http://www.coolinarika.com/





Pokazalo se da je obična aluminijumska folija pogodna, ne samo za pripremu hrane u rerni i uvijanje ostataka hrane, već je pogodna i da liječi bolesti.
Ako vas muče bolovi u vratu, leđima, ramenima, koljenima, ili imate bol u peti koji onemogućava da se oslonite na nju, možete staviti na bolno mjesto foliju. Na vaše iznenađenje i sreću, nakon nekog vremena, bolovi nestaju.
Stvar je u tome, što biotokovi koji prolaze kroz naš organizam u biološki aktivnoj tački, odražavaju se i vraćaju se natrag na meridijan, odakle su i izašli. To veoma blagotvorno djeluje na oboljeli organ, sa kojim je ovaj meridijan povezan. Na ovaj način lako se odstranjuju problemi, bolovi koji su vam poprilično dosadili. Ovaj zanimljiv način liječenja odavno se praktikuje od strane kineskih i ruskih iscelitelja, a opisan je i u djelima psihoterapeuta Vilhelma Rejha, učenika Frojda.
Kako liječi aluminijumska folija?

  Uzima se obična aluminijumska folija, stavlja se na bolno mjesto i pričvršćuje se (recimo, flasterom).
Liječenje folijom se primjenjuje kod svih vrsta bolova: u vratu (vratna osteohondroza), leđima, rukama, nogama, zglobovima, kod išijasa, reumatoidnog atrtritisa, petnog trna, naslaga soli. Na isti način liječe se, čak, postoperativni ožiljci na mjestu hirurškog reza. Postižu se i dobri rezultati u liječenju gihta. Veliki prst umotava se folijom i pričvršćuje se zavojem.
Kineski iscelitelji, sprovođenje terapije folijom, preporučuju u toku 10-12 dana. Svaki dan pričvršćivati foliju na bolno mjesto i držati cio dan ili noć. Poslje napraviti pauzu 1-2 nedelje i po potrebi ponavljati tretman.
Folija posjeduje moćno protivupalno dejstvo. Uz njenu pomoć možete uspješno liječiti prehladu.
Za to je potrebno umotati stopala folijom u 5-7 slojeva, a između svakog sloja staviti papir ili pamučnu tkaninu. Držati taj oblog oko sat vremena. Posle skinuti i staviti ponovo posle 2 sata, na sat vremena. Opet napraviti pauzu i staviti treći put. Vreme lečenja – 1 nedelja.
Kako konkretno deliju folija na ovu ili onu bolest, mišljenja su različita.
Neko priziva u pomoć nauku, neko to objašnjava bioenergijom. A ovako objašnjava ruski naučnik A.V. Skvorcov:
– Kod uspostavljanja zdravlja, često se koriste posebna energostruktuirajuća sredstva, proizvodi od aluminijumske folije. U ljudskom organizmu postoje posebne matične ćelije, koje se neprestano prožimaju sa matičnim poljem Zemlje. Iz različitih razloga, ovo polje se deformiše, uslijed čega se narušava i energetska ishrana matičnih celija. Površina folije odražava matično polje Zemlje, i kao ogromna fokusirajuća lupa pojačava ga nekoliko puta, što omogućava da se povrati poremećena interakcija između ćelija i matičnog polja. Sem toga, sjajna površina folije sprečava prodiranju spoljašnjeg neharmoničnog zračenja u ljudsko tijelo, a takođe deponuje u sebe neharmonično zračenje.

Izvor: uspesnazena.com
LIJEČENJE FOLIJOM: Čudesna moć aluminijumske folije!

Pokazalo se da je obična aluminijumska folija pogodna, ne samo za pripremu hrane u rerni i uvijanje ostataka hrane, već je pogodna i da liječi bolesti.
Ako vas muče bolovi u vratu, leđima, ramenima, koljenima, ili imate bol u peti koji onemogućava da se oslonite na nju, možete staviti na bolno mjesto foliju. Na vaše iznenađenje i sreću, nakon nekog vremena, bolovi nestaju.
Stvar je u tome, što biotokovi koji prolaze kroz naš organizam u biološki aktivnoj tački, odražavaju se i vraćaju se natrag na meridijan, odakle su i izašli. To veoma blagotvorno djeluje na oboljeli organ, sa kojim je ovaj meridijan povezan. Na ovaj način lako se odstranjuju problemi, bolovi koji su vam poprilično dosadili. Ovaj zanimljiv način liječenja odavno se praktikuje od strane kineskih i ruskih iscelitelja, a opisan je i u djelima psihoterapeuta Vilhelma Rejha, učenika Frojda.

  Kako liječi aluminijumska folija?
Uzima se obična aluminijumska folija, stavlja se na bolno mjesto i pričvršćuje se (recimo, flasterom).
Liječenje folijom se primjenjuje kod svih vrsta bolova: u vratu (vratna osteohondroza), leđima, rukama, nogama, zglobovima, kod išijasa, reumatoidnog atrtritisa, petnog trna, naslaga soli. Na isti način liječe se, čak, postoperativni ožiljci na mjestu hirurškog reza. Postižu se i dobri rezultati u liječenju gihta. Veliki prst umotava se folijom i pričvršćuje se zavojem.
Kineski iscelitelji, sprovođenje terapije folijom, preporučuju u toku 10-12 dana. Svaki dan pričvršćivati foliju na bolno mjesto i držati cio dan ili noć. Poslje napraviti pauzu 1-2 nedelje i po potrebi ponavljati tretman.
Folija posjeduje moćno protivupalno dejstvo. Uz njenu pomoć možete uspješno liječiti prehladu.
Za to je potrebno umotati stopala folijom u 5-7 slojeva, a između svakog sloja staviti papir ili pamučnu tkaninu. Držati taj oblog oko sat vremena. Posle skinuti i staviti ponovo posle 2 sata, na sat vremena. Opet napraviti pauzu i staviti treći put. Vreme lečenja – 1 nedelja.
Kako konkretno deliju folija na ovu ili onu bolest, mišljenja su različita.
Neko priziva u pomoć nauku, neko to objašnjava bioenergijom. A ovako objašnjava ruski naučnik A.V. Skvorcov:
– Kod uspostavljanja zdravlja, često se koriste posebna energostruktuirajuća sredstva, proizvodi od aluminijumske folije. U ljudskom organizmu postoje posebne matične ćelije, koje se neprestano prožimaju sa matičnim poljem Zemlje. Iz različitih razloga, ovo polje se deformiše, uslijed čega se narušava i energetska ishrana matičnih celija. Površina folije odražava matično polje Zemlje, i kao ogromna fokusirajuća lupa pojačava ga nekoliko puta, što omogućava da se povrati poremećena interakcija između ćelija i matičnog polja. Sem toga, sjajna površina folije sprečava prodiranju spoljašnjeg neharmoničnog zračenja u ljudsko tijelo, a takođe deponuje u sebe neharmonično zračenje.

Izvor: uspesnazena.com




jako fine i spuzvaste palacinke

Sastojci

    Tijesto
    250g brasna
    250g griza
    1 jaje
    1prasak za pecivo

      1 vrecica suhog kvasca
    1mala kasikica soli
    2male kasikice secera
    tople vode za umutiti tjesto

Priprema
    1.
    Prvo kvasac razmutite sa malo mlake vode.
    2.
    Brasno ,griz, sol .secer i prasak fino izmjesajte i dodajte jaje i razmuceni kvasac i sa toplom vodom napravite tjesto kao za palacinke.
    3.
    Tjesto ostavite neka odstoji oko sat vremena ,i prije pecenja promjesajte.
    4.

      Ugrijte tavu i samo je prvi put premazite sa malo ulja i stavljajte po jednu kutljacu smjese i pecite na laganoj temperaturi samo sa jedne strane ,vidjecete kako se stvaraju mali baloncici i kad je sve suho i ispod fino rumeno onda je gotovo . Pecite dok ne potrosite nadjev.
    5.
    Istopite malo putera i dodajte meda pa prmazite palacinke ,ili sa mermeladom i nutelom ,kako vec volite.
Izvor: www.coolinarika.com




Legenda kaže da će samo oni čistog srca vidjeti nešto drugo osim ruže.

  Kao jedan od najljepših cvjetova, ruža je bila predmet i mnogih slika i mnogih pjesama, a postala je i ijedne zanimljive skrivalice.

  Kada pogledate ovu fotografiju, vidjećete taj divan cvijet koji bi trebalo da bude glavni dio te slike.
Međutim u njemu se krije još nešto. Nešto, za šta legenda kaže da mogu da primjete samo ljudi čistog srca i romantične duše.
Vidite li i vi?
Ako ne, pratite tačkice i vidite rješenje:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

rrruza
Slana torta od rozen kora



Fina!
Sastojci

    1 paket korica za rozen tortu (slanih)
    Za premaz od sira:
    600 gr feta sira
    8 dl kisele pavlake (ili milerama) sa 20 % mm
    100 gr majoneza
    malo soli, bibera i belog luka u prahu
    Za filovanje:
    350 gr šunke ili ćurećih/pilećih prsa, tanko isečenih
    4 skuvana jaja

      10 kiselih krastavčića
    100 gr maslina
    Za ukrašavanje torte:
    150 gr dimljenog kačkavalja
    18 kom. čeri paradajzića
    1 veza peršunovog lista
Priprema
    1.
    Kore za rozen tortu su veoma nežne i prhke, zato vam preporučujem da pre početka slaganja torte, sve sastojke pripremite i stavite ih na radnu površinu, kako bi vam svi bili na dohvat ruke, a torta složena za 20 minuta. Nemojte ih otvarati iz vakuum paketa pre vremena, da se nepotrebno ne isušuju.
    U jednu činiju izrendajte jaja, u drugu kisele krastavčiće, i ocedite ih od viška tečnosti, u treću iseckajte masline.
    Napravite premaz od sira, tako što ćete viljuškom ili gnječilicom za krompir pire izgnječiti feta sir, pa dodati kiselu pavlaku, majonez i malo začina, soli, bibera i belog luka u prahu.
    2.
    Kad je sve spremno, uzeti tacnu na koju ćemo slagati tortu, i premazati je sa 3 kašike premaza od sira, na to staviti prvu koru, i ona će se lepo zalepiti, i neće klizati. Opet uzeti 3 kašike premaza od sira, naneti ga na koru, pa posuti polovinu kuvanih jaja. Svaku novu koru koju uzimamo, premažemo sirom, dok je još na stolu, pa je stavimo namazanom stranom na dole, na fil (u ovom slučaju na rendana jaja). Koru opet, sad odozgo, namažemo sirom, pa rasporedimo polovinu krastavčića. Opet namažemo novu koru, stavimo je namazanom stranom na krastavčiće, pa je opet sa 3 kašike fila premažemo i odozgo. Složiti režnjeve šunke, pa opet namazana kora i tako redom. Ostatak kora, fila i premaza od sira rasporediti kao što je navedeno.

      3.
    U poslednji fil kora dodaju se iseckane masline. Staviti na njih poslednju koru, ali, ne treba je premazivati. Streč folijom umotati tortu, zajedno sa tacnom, opteretiti je kuhinjskom daščicom, ili knjigom (eto knjizi nove namene!), i ostaviti da se dobro ohladi u frižider, na 24 sata. Ostatak sira sačuvati za sutra, za premazivanje torte pre serviranja.
    4.
    Sutradan tortu odmotati, lepo je premazati sirom, ili običnom kiselom pavlakom, pa odozgo narendati kačkavalj, gaudu ili sir koji volite... Ja sam imala dimljeni kačkavalj, i mirisao je prelepoooo...
    Tortu iseći na kocke, i ukrasiti je po želji, mogućnosti su bezbrojne, a ja sam koristila čeri i peršunov list... jednostavno, a efektno!
    Prijatno!
Posluživanje
Koristila sam kupovne slane kore za rozen tortu. Za one koji ne mogu da nabave kore, preporučujem recepte koje su objavile Milicaca74 i Badrubuldura, naravno, iz recepta izbacite šećer.
Izvor:  www.coolinarika.com




Meni najomiljenija, a ni ostali se ne bune. Gusta i snažna, a istovremeno lako probavljiva i lagana.   Prvi put kad sam je pravila, svekar je uzeo hljeba i najeo se, mislio da je to jedino jelo koje ručamo. Kad sam iznijela glavno jelo, on je rekao da je njemu ovo što je pojeo bilo taman.
Sastojci

    500 gr pilećeg filea
    200 gr mrkve
    malo korijena celera i peršuna
    50 gr bamije
    20 gr riže

      200 ml vrhnja za kuhanje
    3 kom žumanceta
    malo soka od limuna
    po potrebi so i biber
    malo lista peršuna

Priprema

    1.
    Namjerno sam slikala bamiju, jer mnogi ne znaju šta je to. Kod nas ima da se kupi na svakoj pijaci ovako nanizana na lančić. Ovaj lančić košta 2 EUR a teži 50 gr. Na vama je da računate koliko je 1 kg ovog blaga.
    Ledo ima u novom programu zaledjenu ali je meni prevelika i nisam je kupovala. Može i ona.
    2.
    Ja bamiju uvijek uveče namočim u toplu vodu i ostavim preko noći da odstoji. Da malo omekša. Stavim i 2-3 kapi limuna. Po receptu ide sirće/ocat, ali ja to ne koristim u ishrani, pa vi kako volite.
    3.
    U hladnu vodu staviti piletinu, dodati mrkvu, korijen peršuna, celera i so. Staviti da se kuha.
    Ovdje imate recept za pileću supu ko ne zna.
    Ovamo odvojeno skuhati rižu.

      Bamiji prosuti onu vodu, isprati pod mlazom vode i staviti u šerpicu da malo prokuha, opet sa 2-3 kapi limuna. Ponovo isprati i ostaviti da se ocijedi.
    Kad je supa gotova, procijediti je. Meso isjeckati na kockice.

    Nije striktno da se moraju koristiti pileća prsa, možete bilo koji komad piletine, samo da ima mesa.
    Isjeckano meso staviti u šerpu, dodati mrkvu koju ste isjekli na kockice, skuhanu rižu, isječen korijen celera i peršuna i ocijeđenu bamiju.
    Sve zaliti sa pilećom supom i staviti na vatru da malo prokuha.
    4.
    U zdjelu staviti žumanca i vrhnje za kuhanje i izjednačiti tu masu.
    5.
    Ugasiti vatru i ovu masu dodati čorbi uz neprestano miješanje. Dodati malo bibera i lista peršuna.
    Po izvornom receptu prije dodavanja vrhnja ide da se opet dodaju 2-3 kapi limuna, ali ja ne dodajem.
    6.
    Da biste skratili postupak pravljenja, supu možete pripremiti dan ranije i ostaviti meso i mrkvu u njoj.
    Može se koristiti i supa koju imate u zamrzivaču, naravno sa dodatkom mesa i mrkve.
    Izvor: www.coolinarika.com