nedjelja, 30. kolovoza 2015.
GRIZ KOLAČ! LAGAN ZA PRIPREMU, KREMASTOG UKUSA KOJI SE MOZE PRILAGODITI UKUSU VASIH NAJMILIJIH
SASTOJCI
PRVI SLOJ
1 l vode
2 kesice ness 2u 1
200 gr smedjeg secera
200 gr psenicnog griza – krupice
KREMA
1 l mlijeka
4 vrecice (4x50gr) vanil- pudinga
12 kasika secera
2\\\\3 od 250 gr margarina (oko 170gr)
150gr krem slaga-vanila
GLAZURA
150 gr cokolade za kuhanje
4 kasike mlijeka
2 kasike ulja
50 gr margarina
malo kakaa za posip
PRIPREMA
Sipati secer u vodu i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu, lagano umijesati ness a potom i lagano dodati griz.
Kuhati par sekundi i vruce sipati u nakvasen protvan.
KREMA
Staviti 800 gr mlijeka da prokuha.
Puding i secer izmijesati sa ostatkom mlijeka i skuhati u vrucem mlijeku.
Dobro ohladiti uz cesto mijesanje da se ne stvori korica ili tokom hladjenja prekriti prozirnom folijom.
Posebno umutiti margarin, posebno po uputstvu krem slag.
U umucen margarin lagano dodavati ohladjen puding i dobro izmiksati.
Na kraju dodati, kasiku po kasiku, krem slag.
Smjesu ohladiti u frizideru 1-2 h i prije nanosenja na griz masu jos jednom izmiksati.
Kolac ukrasiti glazurom od topljene cokolade, posuti kakao prahom.
Po ukusu, umijesto cokolade moze se ukrasiti slagom.
POLSUZIVANJE
Kako sam napomenula u uvodu, kolac se moze prilagoditi ukusu.Ako vise volite vocne ukuse, griz mozete skuhati u 1l bistrog soka, bez dodavanja secera ili u 1l prokuhane vode sipati kesicu nekog instant soka po izboru.
Kao i kod svakog griz kolaca, prvi komad se malo teze vadi iz protvana..kasnije je pravi uzitak
0 komentari