"

nedjelja, 30. kolovoza 2015.

SVEKRVIN PEKMEZ OD ŠLJIVA

Pekmez od šljiva – kuha se, kuha…




Ostavimo sad po strani odnose svekrva-snaha…što je da je, moja svekrva je radila za mene nekad najbolji pekmez od šljiva na svijetu…kako su je pritisnule godine, tako sam ja nasljedila njezin recept, a bome i veeeliki lonac ( i kuhaču, naravno!)...
Sastojci

    5 kg šljiva
    1 kg šećera (ako šljive nisu baš slatke, može maksimalno 1,5 kg)
    2 kom limuna

      2 dcl ruma
    3 vanilin šećera

Priprema
    1.
    Šljive operite pod mlazom tekuće vode, ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
    2.
    U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
    3.
    Ostavite preko noći na hladnom.
    4.
    Kuhajte na srednje jakoj vatri.
    5.

      Kada je smjesa već poprilično gusta, dodajte limun oguljen i nasjeckan na tanke ploške.
    6.
    Pred sam kraj kuhanja dodajte rum.Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
    7.
    Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
    8.
    Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom kristal šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
http://www.coolinarika.com

0 komentari