"

nedjelja, 6. rujna 2015.

TRAŽITE POSAO: Ovoj Zemlji Trebaju Radnici Za Platu Od 4.500 Eura!

oslo





Evropska kancelarija za zapošljavanje objavila je detaljan izveštaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuvari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plata od skoro 4.500 eura.

Naime, ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski vaspitači, nastavnici, posebno u oblasti prirodnih nauka i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuvari i konobari.

 
Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kverner, Kongsberg Grupa, Aibel, Roksar i Fabricom.

Prema navodima EURES-a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u periodu od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje.

Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i gasa, a ubraja se i među najveće izvoznike morske hrane u svijetu. Bruto domaći proizvod (BDP) Norveške trenutno iznosi 56.920 dolara, ili 41.683 eura, po stanovniku.

Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su da se pridruže Evropskoj uniji, a prema nedavnoj anketi 80 posto Norvežana ne želi u EU.

 
Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plata se isplaćuje na mjesečnoj osnovi, a zaposleni radi 37,5 sati sedmično, odnosno 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u sedmici.

Izvor: nadlanu.com

0 komentari