"

subota, 12. prosinca 2015.

Torta “đavolica” za prave sladokusce!





Ne dozvolite da vas zavara ime, jer ova torta ima božanski ukus!

To tvrdi i kreatorka recepta, slavna kuvarica Najdžela Loson.



Sastojci:



50 gr kakao praha (prosijanog)



100 gr smeđeg šećera



250 gr ključale vode



125 gr putera (i malo za podmazivanje pleha)



150 gr kristal-šećera



225 gr brašna



5 gr praška za pecivo



5 gr sode bikarbone



5 ml vanila ekstrakta



2 jajeta



Za glazuru:


 

125 ml vode



30 gr smeđeg šećera



175 gr putera



300 gr čokolade za miješenje



Priprema:



Zagrijte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje. Izmiješajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite pjenasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno miješajte.






Spojite ovu mješavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podijelite na dva dijela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je tijesto pečeno.



Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene dijelove torte da se potpuno ohlade na žici.




 Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promiješajte.



Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.



Takođe možete dodati jagode koje ćete prije toga umočiti u rastopljenu čokoladu.

Izvor: lisa.rs

0 komentari